Er det foreldrenes ansvar å finne på leken?

46316373_332568867527636_9012564721160683520_n

Flere og flere barn er eiere av en smarttelefon i disse dager og i utgangspunktet er ikke dette nødvendigvis noe negativt. Det finnes faktisk mange gode grunner til at barn skal ha en smarttelefon, det gjør det enkelt for oss foreldre å kunne gi beskjeder og i tillegg finnes det utallige spill og applikasjoner som er både lærerikt og sunt for barn. Men er barn i dette landet i ferd med å miste kreativiteten sin som følge av all denne teknologien?

Dette er et spørsmål jeg har stilt meg selv utallige ganger i det siste, grunnen til dette er at vi i dette huset forsøker å ha noen regler rundt bruk av nettbrett og det er ikke til å stikke under en stol at det kan forekomme noen uenighet og diskusjoner rundt disse reglene. Men det som skremmer meg litt og som får meg til å ta opp dette temaet er at barna her i huset ikke har anelse om hva man kan finne på dersom mobil og nettbrett ikke er et alternativ.

Jeg forsøkte så godt jeg kunne å inspirere dem til gode leker, men uansett hva jeg foreslo så måtte de ha mobil eller nettbrett. For ideen om å lage et spøkelseshus syntes barna var god, men de kunne ikke forstå hvordan de skulle klare det uten lydeffekter på nettbrettet. Det er da jeg spør meg selv, har de virkelig ikke forstått det at stemmen er en utsøkt lydeffekt i seg selv. Så ille er det faktisk blitt at jeg er sikker på at de ikke kan leke sisten uten telefon med GPS på heller.


Er det opp til oss foreldre å finne på leken?

Så fort nettbrettet og mobilen er lagt vekk kommer også neste problem, for det er nemlig sånn at barn forventer at vi foreldre skal fortelle dem hva de skal gjøre. Om du trodde det holdt med et par forslag her, tar du helt feil for uansett hva du foreslår så er det ikke akkurat det de har lyst til akkurat nå. Da er det ikke rart jeg stiller meg selv spørsmålet hvor denne verden er på vei, for hvor er det blitt av kreativiteten vi hadde da vi var små og mobilene var en murstein uten spill og applikasjoner.

Det å lage et skuespill for foreldre og besteforeldre er byttet ut med en video på x antall sekunder på en applikasjon. Stoltheten over applausen man fikk er byttet ut med stolthet over liker klikk og antall følgere. Det å bygge tre hytter ute i skogen er byttet ut med klosser og økser i en nettbasert verden som Minecraft. For ikke å snakke om det å møtes på skolen, sitte å skrive banneord på krakken med en stein, det er byttet ut med meldinger med diverse emojii`s på chatten.


Hva er dine regler for skjermtid?

Jeg har erfart at skjermtiden i seg selv ikke er problemet, barna legger fra seg mobilen og nettbrettet til avtalt tid, men for meg er problemet det at de ikke har kreativiteten til å kunne leke normale leker lenger. Kall meg gjerne gammeldags, å jeg skal være den første til å innrømme at jeg nok er litt gammeldags i tankegangen, men samtidig føler jeg at dette er et problem som ikke blir mindre med årene. I takt med utviklingen av disse duppedittene øker også interessen for disse duppedittene.

Jeg er allikevel ikke så gammeldags at jeg ikke forstår at mange av disse applikasjonene har mye kreativt i seg og for alt jeg vet kan det hende at disse er enda mer kreative enn det å fysisk leke sammen. Det er nettopp derfor jeg nå velger å ta opp dette, for å finne ut om noen av dere har gode tips eller råd til en frustrert småbarnsfar. Burde jeg sette meg inn i deres spill verden, burde jeg stille visse krav til barna eller skal jeg rett og slett bare la det surre å gå?

Hva er dine regler for skjermtid og hva har fungert godt for deg?

Les også disse innleggene:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *