VENNEGRUPPER – PÅLAGTE VENNSKAP SOM IKKE VARER!

venner

Jeg vet at jeg garantert tråkker noen på tærne, når jeg nå velger å dele mine meninger om vennegrupper i skolen. For det er mange forkjempere der ute, som ønsker inkluderende klassemiljø der alle er venner. Jeg personlig er for inkludering, mangfold og gjensidig respekt. Men jeg mener at vennegrupper er feil strategi, når det kommer til å skape nettopp dette. For vil det bli et mer inkluderende klassemiljø, dersom man tvinger folk til å leke sammen?

Helt siden jeg ble involvert i barn på skolen, har jeg vært motstander av dette tiltaket. Jeg har selv tatt del i slike vennegrupper, som en voksenperson og det er ikke vanskelig å se at det er trykket stemning i rommet. Hva skal de prate om, hva skal de leke med. Ja, alt dette er et problem. For barna har forskjellige interesser og kanskje er det nettopp derfor de ikke leker så mye sammen til vanlig. Men det er også andre ting som spiller inn, når det kommer til vennegrupper.

For skolen er opptatt av å skape mangfold, men disse vennegruppene kan faktisk virke mot sin hensikt. Vennegrupper kan være med på å forsterke de sosiale forskjellene, ved at ikke alle familier har mulighet eller råd til å skape en like «kul» kveld som klassekameraten. Dette skal i utgangspunktet ikke ha noe å si, for det er ikke penger som skaper minnene. Men jeg har hørt om flere, som har kjent på skammen av å ha et dårligere opplegg enn klassekameraten. Slik vil vi ikke ha det.

Hvert eneste år er dette en stor diskusjon på foreldremøtene, men som regel vinner vennegrupper frem. Det føles ut om vi må tvinge barn til å leke sammen, noe jeg mener er helt feil. Jeg husker da mine foreldre forsøkte å tvinge meg til noe, min første tanke var at jeg ville gjøre det stikk motsatte. Vennegrupper er pålagte vennskap som ikke varer, for vennskap er noe man skaper og ikke noe man får tildelt. Det virker kanskje litt hardt, men det er sannheten.

Men også vi foreldrene merker de sosiale forskjellene, for det er ikke alle som kan ta seg fri en kveld for å arrangere disse vennegruppene. For noen kan det å ta seg fri en kveld, være forskjellen på om man har mat på bordet eller ikke i slutten av måneden. Derfor stiller jeg meg undrende til dette tiltaket, skolen mener dette er noe man MÅ gjennomføre, men da må også skolene legge mer til rette for det. De har lagt ansvaret over på oss foreldre, noe som er helt feil.


Les også disse innleggene:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

6 hendelser på “VENNEGRUPPER – PÅLAGTE VENNSKAP SOM IKKE VARER!”

 1. Anonym akkurat nå

  Hos oss var det «frivillig» om man ville være med eller ikke. Jeg skriver frivillig i gåseøyne fordi hvem vil vel være det eneste barnet som ikke blir med. Jeg var motstander av hele greiene fra begynnelsen av. Jeg mener, hvordan hadde vi som voksne følt det om sjefen vår skulle bestemme hvem vi var sammen med på fritiden? Datteren min var med en gang. Plassert på gruppe med barn hun vanligvis ikke er sammen med. Det ble katastrofe. De andre hadde noen felles interesser, hun hadde ingen og ble derfor sittende alene i ett hjørne i 2 timer. Det ble med den ene gangen og jeg tok gladelig både de 100 diskusjonene med læreren og de stygge blikkene på foreldremøter etterpå.

  1. Ja det er mye frem og tilbake, noen er veldig for og mange er imot. Dessverre er ofte flertallet for 🙂

 2. Støtter deg i denne.. Husker med gru fra da jeg selv gikk på skolen hvor alle måtte invitere alle i bursdager.. Så kom de jentene som ikke likte meg i min bursdag, og var sur hele tiden. Så ble jeg tvunget å gå i deres bursdag å var sikkert like sur.. Slikt blir det dårlig stemning av..
  Jeg har mer tro på gratis fritidsaktiviter i regi av skole eller lignende, der foreldre blir bedt om å delta med kake, komité eller noe kan være en mye bedre løsning..

 3. Hei.. jeg er faktisk enig med deg, disse vennegruppene har en god tanke fra skolens side. Men man kan ikke bestemme hvem barna skal gå overens med. Vi har 3 stk her som har vært i disse gruppene for et par år siden, det var vanskelig å presse dem til å gå og 2 av gangene dukket det ikke opp noen når vi arrangerte. Nettopp fordi de som var satt opp i samme gruppe overhodet ikke var sammen på skolen ellers.. og barn er barn, de kan ikke tvinges til å leke med noen.

  1. Det er trist når det blir sånn, så mye bedre å respektere hverandre og omgås de man passer sammen med 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *