Hvorfor finnes det ikke stellebord på herretoalettene?

kul

Vi menn har kanskje lagt opp til det selv, men i mine øyne har vi menn fått et ufortjent dårlig rykte. For det er ikke noen hemmelighet at vi menn ikke rekker opp hånden først, når spørsmålet om hvem som skal skifte bleien kommer opp. Det betyr allikevel ikke at vi menn hater å skifte bleier, det er mer mannens gener som skriker ut at kan man slippe, så gjør man det. Dette gjelder for så vidt alt her i livet og ikke bare når det kommer til bleieskift på barnet.

Da jeg ble pappa i fjor, var jeg fast bestemt på at jeg skulle gå all in i rollen som pappa. Så innstilt var jeg på papparollen, at jeg til og med tilbydde meg og amme barnet. Dette var dessverre ikke fysisk mulig, men det skulle ikke stå på innsatsviljen. Jeg stilte opp så godt det lot seg gjøre på alle områder og det hendte ofte at jeg tok med meg min datter ut på tur, slik at mor kunne få litt etterlengtet hvile. Men det å være far alene på tur med sin datter, kan by på uante problemer.

For en dag bestemte jeg meg for å ta med meg min datter på kjøpesenteret i byen, stolt som en hane trillet jeg rundt på det lille trofeet i vognen. Alt føltes bare helt fantastisk, helt til det begynte å bevege på seg nede i vognen. Det var som å se en kopi av sinnataggen, da jeg endelig fikk blikk kontakt med min lille datter. Dette blikket hadde jeg møtt før, derfor visste jeg godt hva som ventet meg. For godt nede i vognen og oppe i bleien hadde min datter gjemt en liten gave til pappaen sin.

Dermed hastet jeg av sted til nærmete toalett, men det var et lite problem. For ingen av herretoalettene hadde stellebord tilgjengelig, så der stod jeg som en litt rådvill og frustrert pappa og tenkte hva skal jeg gjøre nå. For de av dere som har vært inne på et herretoalett, vet at det å skifte på gulvet var helt utenkelig. For det er mye vi menn er flinke på, men det å treffe toalett skålen med tissestrålen er ikke en av de tingene. Dermed var det bare å bruke fantasien.


Det hele endte med at jeg skiftet bleie i vognen, det ble litt liten plass og litt mye søl. Vi kom oss til slutt helskinnet igjennom bleieskiftet, men tanken om at det ikke er lagt til rette for far å skifte på sitt barn har brent seg fast i hjernen min. Her snakker vi rett og slett diskriminering av mannen, for det må da være sånn at mor og far skal ha like muligheter til å skifte på sitt barn. Vi lever i 2019 og det burde være mulig for en mann og ta med seg barnet sitt på kjøpesenteret, uten at mor må være med.

Sett i et større bilde er nok dette et lite problem, men jeg mener at symbolverdien er mye større enn det faktiske problemet. For her handler det om at menn og kvinner skal ha like rettigheter og ikke minst at barnet også skal ha sin plass i samfunnet. Slik det er nå, føler jeg at samfunnet henger 100 år etter tiden. For i 2019 burde det ikke være en forventning til at det er kvinnen som skifter bleiene på barnet, men ut ifra løsninger i det offentlige rom er det slik det føles.

Som sagt er dette et lite problem i samfunnet og politikerne vil nok ikke ha dette som øverste punkt på sin to do list. Men hadde det vært opp til meg, ville dette problemet vært løst ganske så kjapt. Nå blir jeg snart pappa igjen, det betyr dobbel dose bæsj i bleien om jeg skal på tur og da hadde jeg satt pris på å ikke måttet skifte på dem begge i vognen.

Les også disse innleggene:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *