Det er blitt for enkelt å skylde på depresjon!

49476330_742342756124407_3430230018121269248_n

Jeg vet bedre enn noen annen hva det vil si å slite med depresjon, for to år av mitt liv forsvant som følge av dette. Jeg låste meg inne i egen leilighet og hadde en enorm frykt for alt som befant seg på utsiden av soveromsvinduet. Jeg begynte å bestille matvarer på nett, jeg sluttet å svare venner på meldinger og jeg gikk med en konstant frykt for at det skulle ringe på døren. Dette medførte at jeg falt utenfor arbeidslivet og veien tilbake til livet skulle bli mye tøffere enn nødvendig.

Jeg følte fra dag en at dette ikke var akseptert, jeg følte jeg møtte lite forståelse fra min arbeidsgiver og jeg fikk aldri noen sympati eller støtteerklæringer fra samfunnet ellers. Helt siden denne tunge tiden har jeg lurt på hvorfor det er så lite forståelse rundt dette med usynlige sykdommer i samfunnet, men først nå føler jeg at jeg har funnet svaret på hvorfor det er blitt slik. Jeg mener det at ordet depresjon er blitt for enkelt å bruke og det uten at noen kan avsløre hvem som faktisk sliter med dette og ikke.


Det finnes nemlig ikke en lege her i verden som kan avsløre deg, det finnes heller ingen psykolog her i verden som kan bevise om du snakker sant eller ikke og dermed er det opp til hver enkelt person å stille sin egen diagnose. Dette medfører at veldig mange mennesker bruker depresjon som en unnskyldning for å gi seg selv litt fri. For det er ikke så enkelt at bare fordi du trenger litt fri i hverdagen, så er det depresjoner som er årsaken til dette og det er noe alle vet. Men det er allikevel en enkel utvei.

For har du lyst på en liten ferie, eller bare en liten avkobling i hverdagen? Ja, da er angst eller depresjoner løsningen for deg. Du kan enkelt google deg til symptomer, du kan like enkelt overbevise legen din og du ender opp med akkurat det du ønsket deg, nemlig en sykemelding. Det er kun dine egne tanker og din egen samvittighet som kan avsløre deg. Det at man ikke kan avsløre de som bruker diagnosen for egen vinning, er med på å underbygge de tabuene som finnes rundt temaet, usynlige sykdommer.


Grunnen til dette er at det er veldig mange late mennesker i dette samfunnet, som bruker denne diagnosen. Det gjør at mange mennesker får et dårlig inntrykk av usynlige sykdommer. Det at noen i tillegg går rundt og skryter av at de sliter med depresjoner som at det skulle være noe å være stolt over, er med på å ødelegge det synet folk har på usynlige sykdommer. Det hele topper seg med at unge mennesker skryter av hvor lett det var å få sykemelding og villig deler tipsene videre til vennegjengen.

Jeg skulle likt å se hvordan disse menneskene hadde taklet en faktisk depresjon, jeg skulle likt å vite hvordan de ville taklet en hverdag med depresjoner og jeg skulle likt å høre hva som får folk til å bruke en diagnose på denne måten. Det finnes utallige usynlige sykdommer, men ingen ville gått til legen og bedt om sykemelding med en falsk kreftdiagnose for å slippe jobb. Jeg er redd vi er i ferd med å bli et samfunn fylt av falske diagnoser og det er et faresignal vi må ta på alvor.

Har vi det virkelig så godt i Norge at vi er blitt for late til å jobbe? Er det sånn at det er for lett å få sykemelding i dette landet? Jeg sitter ikke på noen fasit her, men jeg vet at ordet depresjon brukes av alt for mange, hvordan vi kan endre på dette har jeg ingen anelse om og derfor ønsker jeg å starte denne debatten for å sette et lys på dette med overbruk av ordet depresjon.

Les også disse innleggene:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *