Jeg var nær å bli slått personlig konkurs.

44924153_257785058267987_4444509544621539328_n

Etter at jeg fikk diagnosen ADHD har jeg tenkt mye på hvordan dette kan forandre meg som person, men etter å ha tenkt og grublet i flere dager kom jeg frem til at diagnosen faktisk har formet meg til den personen jeg er i dag. Jeg kommer ikke til å merke noen drastisk endring etter diagnosen, men det er helt klart at diagnosen har påvirket meg i mine valg igjennom livet.

Livet er en eneste stor karusell med valgmuligheter, helt fra du er liten blir du stilt ovenfor mange valgmuligheter og allerede i ungdomsalder skal du ta et valg som kommer til å forme resten av ditt liv. Da er det nemlig på tide å finne ut av hva du vil gjøre resten av livet ditt, da skal man velge seg en skole og man skal velge hvilken retning man vil gå videre for å bli det man har bestemt seg for.

I mitt 15 år gamle hodet var fortsatt drømmen å bli profesjonell fotball spiller for Liverpool, jeg hadde også en back up plan om å bli politi dersom proffdrømmen ikke ble realitet, men karakterene mine på skolen var langt ifra gode nok til det. Derfor hadde jeg bare et valg igjen, jeg måtte satse alt på å bli fotballspiller. Skolen var heller ikke noe for meg, så det endte med at jeg sluttet på skolen to måneder før russetiden startet.


Det er et valg som kan høres fryktelig dumt ut, det er et valg jeg har angret veldig på i voksen alder, men drømmen om å tjene egne penger fremfor å sitte på en skolebenk ble drivkraften for meg. Det er ikke vanskelig å tolke dette valget som en impulshandling og det er akkurat litt av problemet til oss med ADHD, vi tenker ikke konsekvenser i det hele tatt, kun muligheter. Jeg er sikker på at dersom jeg hadde vært utredet på denne tiden, samtidig som jeg hadde fått den veiledningen jeg nå får så ville valget mitt sett helt annerledes ut.

Mulighetene mine ville nok også sett annerledes ut den dag i dag, for det er ikke lett å komme noen vei her i livet som en 30 år gammel mann uten studiekompetanse. Den gang visste jeg nesten ikke hva studiekompetanse var, den gang var det 120 kroner i timen nede på bensinstasjonen som betød noe. Jeg ville tjene penger, det var penger som var viktig og jeg brukte også penger deretter. For når et valg om skole ble basert på impulshandlinger, var det heller ikke vanskelig å basere pengebruken på impulshandlinger.

Som 18 åring jobbet jeg fremdeles på bensinstasjon, jeg hadde riktignok gått opp noen kroner i timen, men jeg var langt ifra en velstående mann på denne tiden. Jeg var som ungdommer flest vil jeg tro, jeg brukte opp det jeg hadde og pantet flasker de siste dagene i måneden for å få råd til det jeg trengte. Det jeg absolutt ikke trengte på denne tiden var en BMW kabriolet med skinnseter og full pakke, men det var mitt soleklare valg. Jeg visste at jeg ikke fikk endene til å møtes, men jeg fikk jo et lån så da gikk det sikkert fint.


Jeg tenkte ikke et sekund på konsekvensene av dette kjøpet, for meg var jeg bare en lykkelig eier av en BMW kabriolet. Senere i livet har jeg smertelig fått kjenne på konsekvensene at dette, med utallige inkassovarsler og krav på meg endte det med at jeg måtte selge denne bilen. Som med biler flest er ikke dette en kjempe investering, tvert imot, det ble et kjempetap på nesten 100.000 kroner og regningen på bilen fulgte meg i mange år fremover.

Slike valg har det blitt en del av opp igjennom, jeg har rett og slett ikke tatt innover meg konsekvensene og det har stilt meg i vanskelige situasjoner flere ganger. Jeg har mistet en bil for mye, jeg har mistet en leilighet for mye og jeg har mistet en venn for mye på grunn av mine impulshandlinger. Det virker kanskje litt smålig å sitte her å skylde på en diagnose for disse valgene, jeg vet at også personer uten en diagnose tar slike valg, men jeg mener at diagnosen nok kan ha hindret meg i å tenke konsekvenser da disse valgene ble tatt.

Har ADHD diagnosen påvirket deg eller noen rundt deg på en eller annen måte? La meg høre din historie i kommentarfeltet!

Les også disse innleggene:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *