Det er på tide å få privat økonomi inn i matematikk faget!

48275120_276520152921912_3143070377316450304_n

Ofte skulle jeg ønske at jeg var et barn igjen! Jeg savner den tiden, da vi trodde man kunne seile igjennom livet på en rosa sky. For som barn vokser man opp uten bekymringer, man har ikke en anelse om hvordan livet egentlig fungerer og ordet regninger er som regel ukjent for de fleste barn. Men spør du barna om brøk regning, algebra eller kvadratrot, ja da kan du banne på at de har svaret. Derfor spør jeg i dag, er det en tanke å rette matematikk faget litt i retning av det virkelige liv?

Jeg har vært veldig åpen om mine økonomiske problemer, her på bloggen. For en uke siden, skrev jeg et innlegg om hvordan mine økonomiske problemer satte rot. For mange av dere, kan nok dette virke selvforskyldt og lite gjennomtenkt. Det skal jeg heller ikke nekte for at det er, men jeg føler at mangelen på kunnskap rundt faget økonomi, hadde en vel så stor betydning. For etter 13 års skolegang, må jeg innrømme at jeg ikke kunne nok om skatt, budsjetter eller hverdagsøkonomi generelt.

For meg startet problemene, da jeg ikke visste hvordan eller at man kunne endre eget skattekort. Det førte til at jeg skattet for en deltidsstilling, på tross av at jeg var i en 100% stilling. Dette førte igjen til at skatteetaten ikke var videre begeistret, de svarte med å dumpe en gigantisk regning i min postkasse. Jeg burde nok vært mye flinkere til å spare, men da kravet kom hadde jeg ikke disse pengene å betale tilbake. Dermed startet mitt liv, med lønnstrekk og fandens oldemor.Burde matematikk faget, vært rettet mer mot det faktiske liv?

Jeg prøver på ingen måte, å fraskrive meg ansvar i denne saken. Jeg stiller bare et spørsmål, om matematikk faget kunne vært rettet litt mer mot det virkelige liv. Brøkregning og algebra, kan sikkert være vel og bra, men er dette noe vi får bruk for i hverdagen som voksen? Helt sikkert noen, men jeg tror flertallet av Norges befolkning ikke engang ofrer dette en tanke i hverdagen. Med unntak av den tiden hvor våre barn igjen gjør lekser og skal jeg være helt ærlig er det ikke mye jeg husker.

Jeg ber ikke om at disse temaene skal fjernes fra matematikken, jeg spør om ikke noen nye temaer bør tilføyes i dette faget. Ta for eksempel budsjetter, her er det mulig å lære barna opp fra de er små. Jeg tenker ikke da på statsbudsjetter, men heller enkle hverdagslige budsjetter. For de aller minste, kan man for eksempel lære seg å sette budsjett over ukepenger. For de litt eldre kan man sette opp budsjetter, der de innser hvor mye foreldrene for eksempel bruker på mat, klær og bolig.

På denne måten vil de forstå, at det koster penger å bo, det koster penger å ha tilgang til strøm og ikke minst at det koster enorme mengder for mat til en husstand. På denne måten vil de også forstå at det kommer regninger, regninger som må betales for at det de ser på som en selvfølgelighet, faktisk koster en god del penger. Jeg ser ikke et eneste argument, som skal være godt nok til å ikke kunne gjøre denne endringen.

For meg er dette for sent uansett, men jeg ønsker det beste for mine barn og generasjonene etter.

Les også disse innleggene:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *